poniedziałek, 20 lipca 2015

Muffinki jajeczne z warzywami

Kochani mam dla Was przepis na super szybkie i  super pyszne mufininki jajeczne, które ekspresowo znikają z talerza, a  najlepiej smakują w towarzystwie.

Czas wykonania: 30 min
Ilość muffinek: 12

Składniki:
- 8 jajek
- kilka różyczek brokuła
- 1/3 czerwonej papryki
- pół kuli mozzarelli
- garść startego żółtego sera
- 4 pieczarki
- odrobina oleju rzepakowego
- sól
- pieprz

1. Jajka rozbełtujemy w misce i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Brokuła dzielimy na bardzo małe różyczki - na tyle małe aby zmieściły się do muffinkowych foremek. Pieczarki kroimy w cienkie plastry i szatkujemy paprykę.
3. Na tarce ścieramy mozzarellę oraz ser żółty.
3. Zagłębienia w blaszce do muffinek smarujemy niewielką ilością oleju rzepakowego lub wsadzamy do nich papierowe foremki. Ścianki najlepiej wyłożyć pieczarkami, jajko nie będzie wówczas bardzo przywierać. Dorzucamy resztę warzyw, wszystko posypujemy serami i zalewamy rozbełtanym jajkiem.
4. Blaszkę wsadzamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 180 C na ok. 20 min lub do momentu kiedy muffinki się zarumienią.
5. Muffinki podajemy z pieczywem.



Ps. To jakich warzyw użyjecie w przepisie zależy od Waszych preferencji.  Muffinki sprawdzają się również ze szpinakiem i czosnkiem, a  także z pomidorkami koktajlowymi i bazylią.
A jakie warianty Wam przychodzą do głowy?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz