Kochani mam dla Was przepis na super szybkie i super pyszne mufininki jajeczne, które ekspresowo znikają z talerza, a najlepiej smakują w towarzystwie.
Czas wykonania: 30 min
Ilość muffinek: 12
Składniki:
- 8 jajek
- kilka różyczek brokuła
- 1/3 czerwonej papryki
- pół kuli mozzarelli
- garść startego żółtego sera
- 4 pieczarki
- odrobina oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
1. Jajka rozbełtujemy w misce i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Brokuła dzielimy na bardzo małe różyczki - na tyle małe aby zmieściły się do muffinkowych foremek. Pieczarki kroimy w cienkie plastry i szatkujemy paprykę.
3. Na tarce ścieramy mozzarellę oraz ser żółty.
3. Zagłębienia w blaszce do muffinek smarujemy niewielką ilością oleju rzepakowego lub wsadzamy do nich papierowe foremki. Ścianki najlepiej wyłożyć pieczarkami, jajko nie będzie wówczas bardzo przywierać. Dorzucamy resztę warzyw, wszystko posypujemy serami i zalewamy rozbełtanym jajkiem.
4. Blaszkę wsadzamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 180 C na ok. 20 min lub do momentu kiedy muffinki się zarumienią.
5. Muffinki podajemy z pieczywem.
Ps. To jakich warzyw użyjecie w przepisie zależy od Waszych preferencji. Muffinki sprawdzają się również ze szpinakiem i czosnkiem, a także z pomidorkami koktajlowymi i bazylią.
A jakie warianty Wam przychodzą do głowy?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz